Het is nu 18-05-2025 08:06:17
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Duurzame mobiliteitsdag op 10 september 2017.

    -> Vroeger tijden Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 6335
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 19-09-2017 08:37:40    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Onze derde verkeersvraag (vraag 8 van de vragenlijst):

Wie moet voorrang verlenen aan dit kruispunt zonder verkeersborden?


  1. De fietser moet voorrang verlenen aan de automobilist.
  2. De automobilist moet voorrang verlenen aan de fietser.

Het juiste antwoord is b.

Normaal gesproken geldt op een kruispunt zonder verkeersborden de voorrang van rechts. Maar op dit kruispunt rijdt de fietser op een fietspad. Dat kun je merken aan de wegmarkering van twee evenwijdige witte onderbroken strepen, zie de vorige vraag. Als er geen verkeersborden staan die het tegendeel aanduiden, moeten andere bestuurders aan fietsers op een fietspad altijd voorrang verlenen, op grond van de volgende verkeersregel in het artikel 12.4bis van het verkeersreglement:
Citaat:
12.4bis. De bestuurder die een trottoir of een fietspad oversteekt, moet voorrang verlenen aan de weggebruikers die overeenkomstig dit besluit gebruik maken van het trottoir of fietspad.

Dus in dit geval moet de automobilist, die nochtans van rechts komt ten opzichte van de fietser, voorrang verlenen aan de fietser.

Toegegeven: het is een verwarrende situatie. In de praktijk zal een dergelijke situatie niet voorkomen als ... de wegbeheerder zijn werk goed doet. Bij dergelijke kruispunten zijn er twee mogelijkheden om geen verwarring te scheppen en de voorrang van rechts voor iedereen te laten gelden:

  • Ofwel wordt het fietspad onderbroken op het kruispunt zelf, waardoor de voorrang van de fietser wegvalt, want er is geen fietspad meer.
  • Ofwel plaatst men voor dit kruispunt verkeersborden B17, zowel voor de fietser als voor de van rechts komende automobilist, waardoor de voorrang van het fietspad op het kruispunt wordt opgeheven, want verkeerstekens gaan boven verkeersregels. De fietser weet dan dat ook hij voorrang van rechts moet verlenen, en de automobilist kan zien dat de voorrang van rechts voor iedereen geldt.


Minder dan de helft van de deelnemers aan de vragenlijst hadden deze vraag juist beantwoord. De voorrangsregels lijken toch niet zo goed gekend te zijn door de meeste weggebruikers.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 6335
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 21-09-2017 08:25:45    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Onze vierde en laatste verkeersvraag (vraag 9 van de vragenlijst):

Mag deze fietser daar rijden?


  1. Ja, want hij rijdt op een fietspad.
  2. Ja, want hij rijdt op een afgescheiden fietspad.
  3. Ja, want hij rijdt op een tweerichtingsfietspad.
  4. Neen, want hij rijdt in tegengestelde richting op een enkelrichtingsfietspad.
  5. Neen, want hij rijdt links op de rijbaan.
  6. Neen, want hij rijdt links van de rijbaan op een fietssuggestiestrook.

Het juiste antwoord is d.

De fietser rijdt inderdaad op een fietspad, want het is aangeduid met een wegmarkering van twee evenwijdige witte onderbroken strepen. Dat weten we van de vorige vragen. De antwoorden e en f zijn dus al zeker fout want ...

  • Hij rijdt niet op de rijbaan. Een fietspad behoort niet tot de rijbaan. Antwoord e is fout.
  • Omdat hij op een fietspad rijdt, rijdt hij zeker niet op een fietssuggestiestrook. Antwoord f is fout.

Maar ... de fietser rijdt op een enkelrichtingsfietspad, dat alleen mag gevolgd worden als het rechts in zijn rijrichting ligt, volgens artikel 9.1.2.1° van het verkeersreglement:
Citaat:
Wanneer de openbare weg een berijdbaar fietspad, aangeduid door wegmarkeringen zoals bepaald in artikel 74, omvat, dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt. Zij mogen een dergelijk fietspad niet volgen, wanneer dit links in hun rijrichting ligt.

En dat artikel 74, zoals we in een vorige vraag gezien hebben, gaat over fietspaden aangeduid met een wegmarkering van twee evenwijdige witte onderbroken strepen. Dergelijke fietspaden zijn bijgevolg enkelrichtingsfietspaden. De fietser mag dit fietspad niet volgen in tegenrichting. De ja-antwoorden a, b en c zijn dus allemaal fout en alleen het antwoord d blijft over als het juiste antwoord.

Toch bestaat hierop een uitzondering ...
In een vorige vraag hebben we gezien, dat een fietspad aangeduid met een verkeersbord, stopt aan elk kruispunt. Als het fietspad op het kruispunt zelf doorloopt, moet dat aangeduid worden met deze wegmarkering. Maar fietspaden aangeduid met een verkeersbord kunnen tweerichtingsfietspaden zijn. In dat geval wordt het tweerichtingsfietspad op het kruispunt eveneens aangeduid met de twee evenwijdige witte onderbroken strepen, en mogen fietsers op het kruispunt in beide richtingen op dat fietspad rijden.

De meeste deelnemers hebben het foute antwoord c gekozen. Heel wat weggebruikers zijn dus van mening dat een fietspad, aangeduid met een wegmarkering van twee evenwijdige witte onderbroken strepen, altijd een tweerichtingsfietspad is. Echt verwonderlijk is dat niet, want zelfs de wegbeheerders duiden dikwijls tweerichtingsfietspaden aan met deze wegmarkering, wat nochtans verboden is! Kijk bijvoorbeeld maar eens in de Doornstraat. Terloops, je vindt daar ook een praktijkvoorbeeld van deze vraag ...

Op alle andere foute antwoorden en op het juiste antwoord is ongeveer evenveel gescoord. Hieruit moet blijken dat zelfs heel wat fietsers het verschil niet kennen tussen een enkelrichtingsfietspad en een tweerichtingsfietspad ... mede door de schuld van de wegbeheerders die hun wegen niet inrichten zoals de wegcode het voorschrijft! Ook het verschil tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook is voor velen niet duidelijk. Een aantal weet zelfs niet dat een fietspad geen onderdeel is van de rijbaan!

Ik moet vaststellen dat veel te weinig fietsers onze Wegcode voor Fietsers kennen of gelezen hebben!
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Vroeger tijden

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005