Het is nu 28-03-2024 21:55:17
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Voorrang op fietspaden, niet met een autovisie a.u.b.

    -> Temse - Hoogkamerstraat Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 6020
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 23-02-2021 22:02:55    Onderwerp: Voorrang op fietspaden, niet met een autovisie a.u.b.
 Reageren met citaat  

Evenals op het kruispunt met de Doornstraat-Gasthuisstraat, is hier op het kruispunt van de N16 met de Hoogkamerstraat de voorrang van het tweerichtingsfietspad langs de Hoogkamerstraat uitgewerkt met een autovisie, niet vanuit het standpunt van een fietser!

Het tweerichtingsfietspad in de Hoogkamerstraat is immers veel ouder dan de N16. In de Hoogkamerstraat was lang daarvoor al een fietsverbinding met een tweerichtingsfietspad, tot aan de Eigenlostraat. Met de aanleg van de N16 einde jaren 1950, werd dit tweerichtingsfietspad doorsneden.

Toen konden fietsers ook nog langs de N16 naar en van Sint-Niklaas fietsen. Maar sedert de aanleg van de E17 in 1968, en het klaverblad met de N16, zijn de fietspaden op de N16 verdwenen vanaf deze Hoogkamerstraat richting Sint-Niklaas. Langs de zuidkant van de N16 is wel een tweerichtingsfietspad gemaakt vanaf dit kruispunt tot aan de Secretaris Generaal Boereboomstraat.

Dat heeft voor gevolg dat het enkelrichtingsfietspad aan de noordkant van de N16, dat begint aan de Doornstraat, niet meer verder loopt dan tot aan de Hoogkamerstraat, waar het uitmondt in het tweerichtingsfietspad van de Hoogkamerstraat.



Maar evenals aan de Doornstraat is het wel raar, dat dit enkelrichtingsfietspad dat hier doodloopt, blijkbaar de voorrangsrichting is tegenover het tweerichtingsfietspad van de Hoogkamerstraat dat verder loopt. "Blijkbaar", want hier staat geen voorrangsbord B15 op het fietspad zoals aan de Doornstraat. In het begin van dit fietspad aan de Doornstraat staat evenmin voor fietsers een voorrangsbord B9, waaraan fietsers zouden kunnen zien dat dit fietspad bij de voorrangsweg N16 hoort. Deze B9 staat er wel links van het fietspad, dus ... alleen voor de rijbaan. Er staat bijgevolg geen enkel voorrangsbord, waardoor dit fietspad bij de voorrangsweg zou horen!



Tussen haakjes, is deze B9 niet wat klein voor de rijbaan, voor een weg als de N16?

Het zou niet alleen logischer zijn om voorrang te verlenen aan de gebruikers van het tweerichtingsfietspad van de Hoogkamerstraat, het is eveneens raar, dat dit tweerichtingsfietspad zo ver van de Hoogkamerstraat wordt afgeleid om de bypass over te steken. Dichter tegen de Hoogkamerstraat zou de voorrang van dat tweerichtingsfietspad veel logischer overkomen.
Om naar links af te slaan, richting Tielrode, zou de bocht wel iets scherper zijn voor fietsers. Maar dat is geen bezwaar als je toch voorrang moet verlenen, en bovendien kan die scherpe bocht goed afgerond worden. Er is voldoende plaats tussen fietspad en rijbaan.

Om het tweerichtingsfietspad te volgen als je van Sint-Niklaas komt, moet je nu trouwens ook een ongewoon scherpe bocht naar rechts nemen. Verder rijden langs de N16 op het enkelrichtingsfietspad is duidelijk niet toegelaten.



In de omgekeerde richting zou het dus logischer zijn, om na het oversteken van de bypass voorrang te verlenen aan fietsers die vanaf hier verder rijden naar Sint-Niklaas, tegenover fietsers die van rechts op het doodlopend enkelrichtingsfietspad van de N16 komen.



En als het oversteken van deze bypass veel dichter tegen de Hoogkamerstraat zou gebeuren, zou het ook veel logischer zijn om aan fietsers dezelfde voorrang te verlenen als de Hoogkamerstraat!


Aan de overkant van de N16, als je van de Hoogkamerstraat naar de N16 fietst, staat tot aan de bypass geen enkel voorrangsteken op het fietspad. Vergeten Vraag Vraag Voorrang van rechts is dus geldig. Het fietspad dat naar rechts loopt, is een enkelrichtingsfietspad. Daar komt dus niemand vandaan aan wie voorrang moet verleend worden, dus fietsers kunnen zonder problemen de afslag nemen naar de bypass.



De zaak ligt wat anders als je uit de andere richting komt. Daar valt het tweerichtingsfietspad langs de zuidkant van de N16 immers samen met het tweerichtingsfietspad van de Hoogkamerstraat. Als je dan vanuit Sint-Niklaas richting Hoogkamerstraat over de bypass fietst, rij je zowel over het fietspad dat de N16 volgt, als over het fietspad dat de Hoogkamerstraat volgt.



Zoals hiervoor gezegd, staan daar helemaal geen voorrangstekens meer na het oversteken van de bypass. Dan is het wel bijzonder eigenaardig, dat fietsers die op het fietspad de N16 volgen, voorrang van rechts moeten verlenen aan gebruikers van het enkelrichtingsfietspad dat vanaf de Hoogkamerstraat begint en verder loopt op de N16! Je kunt er in deze opstelling over redetwisten, aan wie de voorrang moet verleend worden. Het zou eigenlijk meer "normaal" zijn, als deze bypass op twee plaatsen zou overgestoken worden:

  1. Dichter tegen de Hoogkamerstraat, voor het tweerichtingsfietspad dat de Hoogkamerstraat volgt. Het zou dan logischer zijn om aan dit fietspad voorrang te verlenen boven de bypass, waarop de bestuurders een richtingsverandering uitvoeren!

  2. Meer "richting N16" voor het enkelrichtingsfietspad dat de N16 volgt. Aan dit fietspad zou logischerwijs ook voorrang moeten verleend worden boven de bypass, want het volgt de voorrangsweg.

Dat zou tevens meer volgens de regels van de wegcode zijn, in plaats van voorrang te verlenen aan de bestuurders op de bypass voor de zogenaamde "vlotte autodoorstroming", maar ongunstig en onveilig voor fietsers.

Hoe overtuigen we autozieke wegbeheerders, dat fietspaden geen rijbanen zijn, en dat fietspaden anders moeten bekeken worden dan rijbanen? Fietspaden zijn geen miniatuur-rijbanen, en kunnen onderling een andere logische voorrangsregeling hebben dan de voorrangsregeling op de rijbaan.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Temse - Hoogkamerstraat

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005