Zelf het (prachtige) document van de Fietsersbond afdeling Temse over de wegcode voor fietsers biedt in deze geen duidelijkheid.
@ Jozef, wat is jouw visie in deze? Is het (met de hand) aangeven van een geplande richtingsverandering voldoende om achteropkomende verkeer te verplichten rechts in te halen (als dat veilig kan en er voldoende ruimte is) of moet er daarvoor ook werkelijk reeds sprake zijn van een beweging naar links van de fietser?
Geregistreerd op: 10 Jan 2009 Berichten: 6209 Woonplaats: Temse
Geplaatst: 15-10-2013 17:39:36 Onderwerp:
Inderdaad een interessant meningsverschil . Het gaat over dit artikel:
Citaat:
16.3. Het inhalen geschiedt links.
Het inhalen geschiedt echter rechts wanneer de in te halen bestuurder te kennen heeft gegeven dat hij voornemens is links af te slaan of zijn voertuig op te stellen aan de linkerkant van de openbare weg en zich naar links begeven heeft om deze beweging uit te voeren.
Deze zin met de woorden "of" en "en" kan leiden tot een interpretatie, dat men rechts moet inhalen wanneer de in te halen bestuurder te kennen heeft gegeven dat hij voornemens is links af te slaan, en dat het dan bijgevolg verboden is om nog links in te halen. Maar dit staat onder het artikel 16 (inhalen) en niet onder het artikel 17 (inhaalverbod) van de wegcode.
De "en" uit het artikel 16.3 is wel degelijk belangrijk. In "Het verkeersregelement voor fietsers" van Erik Caelen staat de zin van artikel 16.3 in twee aparte regels, met in hoofdletters het woord EN tussen de twee regels. Dat maakt duidelijker dat het "naar links begeven" van de in te halen bestuurder ook een voorwaarde is waaraan moet voldaan zijn om rechts in te halen.
Het is niet verplicht om een andere bestuurder langs rechts in te halen vanaf het ogenblik dat die zijn linkerarm uitsteekt of zijn linker richtingaanwijzers knipperen. Ik denk dat het zelfs niet verboden is om links in te halen zolang die zich nog niet naar links begeven heeft. Of het verstandig is om dat zo maar altijd te doen is iets anders! Dat zal zeker niet altijd overeenkomen met het gewenst verkeersgedrag volgens artikel 7 (geen gevaar veroorzaken voor andere weggebruikers) en artikel 40ter (gedrag tegenover fietsers).
Ik heb het wel al meegemaakt dat een automobilist mij nog links inhaalt nadat ik per fiets, met uitgestoken linkerarm, reeds midden op de rijbaan rij. Dat was volgens mij wel een overtreding van het artikel 16.3.
Dank u Renaat voor de lofbetuiging en de opmerking. Ik ga dat zeker verduidelijken in een volgende versie van onze "wegcode voor fietsers". _________________ Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
dank je voor de info. Ik was ondertussen zelf ook tot de conclusie gekomen dat men het artikel moet lezen als:
Het inhalen geschiedt echter rechts wanneer
- de in het halen bestuurder te kennen heeft gegeven dat hij voornemens is links af te slaan
of
- (te kennen heeft gegeven) zijn voertuig (te willen) op te stellen aan de linkerkant van de openbare weg
en
zich naar links begeven heeft om deze beweging uit te voeren.
Ik blijf het wel een draak van een zin vinden die beter geformuleerd zou moeten worden.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum