Het is nu 29-03-2024 12:24:50
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Snelheidsbeperking enkel op het fietspad?

    -> Wetgeving Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 6020
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 19-02-2020 12:08:37    Onderwerp: Snelheidsbeperking enkel op het fietspad?
 Reageren met citaat  

Dit stond te lezen in Het Nieuwsblad van woensdag 19 februari 2020 (klik om te vergroten).



Een maximumsnelheid, die enkel op het fietspad van toepassing is, kan men niet aanduiden door een "normaal" verbodsbord C43 aan te brengen naast het fietspad, als dat fietspad een rijbaan volgt. De snelheidsbeperking voor het fietspad, bijvoorbeeld maximum 30km/u, zou dan immers even goed gelden voor de rijbaan. In zoverre is dit artikel juist.

Het "verkeersbord" van op de figuur bij het artikel, dat men in Antwerpen gebruikt, dat de maximumsnelheid (niet de minimumsnelheid zoals in het artikel staat) aanduidt op een blauw rechthoekig bord, is geen geldig verkeersbord uit het verkeersreglement, en mag zelfs niet gebruikt worden voor dat doel volgens het allereerste artikel uit het reglement voor de wegbeheerder Lees:
Citaat:
1.1. Alleen de verkeerstekens bepaald in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer mogen gebruikt worden om de weggebruikers de aanwijzingen te geven waarop zij betrekking hebben.

Het is verboden verkeerstekens voor andere doeleinden te gebruiken.

En het "algemeen reglement op de politie van het wegverkeer" is het verkeersreglement.

Het is niet de eerste keer dat wegbeheerders het verkeersreglement of het reglement voor de wegbeheerder aan hun laars lappen, en het zal waarschijnlijk ook de laatste keer niet zijn Triest Triest ...

Dat is dus zeker niet de juiste wijze om een snelheidsbeperking aan te duiden, die alleen op het fietspad van toepassing is. Bestaat er dan geen wettig geldige wijze?

Er bestaan wel onderborden, die bij sommige voorrangsborden kunnen aanduiden dat ze enkel geldig zijn voor (brom)fietsers. Dit staat in het artikel 67.4.2° van het verkeersreglement Lees:
Citaat:
67.4.2° Een onderbord van het model M1 of M8 bedoeld in artikel 65.2. mag de verkeersborden B1 en B5 aanvullen wanneer die verkeersborden alleen betrekking hebben op de fietsers of op fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.





Maar dat kan men alleen gebruiken bij de twee voorrangsborden B1 en B5.

Nochtans bestaat er een regel in het reglement voor de wegbeheerder, waarmee dit zou kunnen opgelost worden. In het artikel 6.4.3, over de minimum afmetingen van verkeersborden, staat namelijk deze weinig gekende regel Lees:
Citaat:
6.4.3. Voor de verkeersborden die een maatregel ter kennis brengen die alleen moet nageleefd worden door de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen, mogen deze afmetingen teruggebracht worden tot minimum 0,30 m.

Die 30cm heeft betrekking op de minimum breedte van de verkeersborden. De minimum breedte van ronde verbodsborden (de diameter dus), om geldig te zijn voor het gemotoriseerd verkeer, is namelijk 60cm, of 40cm in uitzonderlijke plaatselijke omstandigheden. Wanneer men dus naast een fietspad een verbodsbord C43 aanbrengt van 30cm breed, dan is dat enkel geldig voor (brom)fietsers.

Maar ... hoeveel weggebruikers (en misschien zelfs wegbeheerders, politie, ...) zouden op de hoogte zijn van deze regel?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Wetgeving

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005