Het is nu 19-09-2021 14:04:19
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

De fietsoversteekplaats in de Gasthuisstraat

    -> Temse (centrum) Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4902
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 13-09-2021 05:12:43    Onderwerp: De fietsoversteekplaats in de Gasthuisstraat
 Reageren met citaat  

Ik grijp even terug in de tijd, naar oktober 2019. Daar stelden we de vraag of deze fietsoversteekplaats (Gasthuisstraat, kerkhof) in orde is, die fietsers op de rijbaan moet leiden naar het dubbelrichtingfietspad links van de openbare weg.Met deze fietsoversteekplaats wordt immers het misverstand geschapen, dat die "moet gebruikt worden om de rijbaan over te steken". Zie naar oktober 2019 voor de verklaring waarom die fietsoversteekplaats niet verplicht moet gebruikt worden, en waarom fietsers hier de rijbaan niet "oversteken".

Dit "misverstand" is reeds in augustus 2013(!) tot stand gebracht, door twee korte witte lijntjes van een halve meter lengte aan te brengen voor de fietsoversteekplaats.Die lijntjes moesten immers een fietspad rechts van de rijbaan afbakenen, dat dan verplicht door fietsers zou moeten gebruikt worden, en van waarop ze dan de rijbaan verplicht zouden moeten oversteken op de fietsoversteekplaats. Maar ... een fietspad wordt niet op deze wijze aangeduid. In artikel 74 van het verkeersreglement staat heel duidelijk Lees :
Citaat:
Artikel 74. Overlangse markeringen die een fietspad aanduiden

Het deel van de openbare weg dat afgebakend is door twee evenwijdige witte onderbroken strepen en dat niet breed genoeg is voor het autoverkeer, is een fietspad.

... twee evenwijdige witte onderbroken strepen, niet één streepje!

Maar dat heeft de gemeente Temse nu "opgelost" ...Er is nu een fietspad van 1,50 meter lengte gemarkeerd voor de fietsoversteekplaats!

Dat fietspad rechts van de rijbaan moet volgens de wegcode inderdaad verplicht gebruikt worden door fietsers die in de Gasthuisstraat richting N16 rijden, en aangezien die fietsers dan op een fietspad rijden, zijn ze eveneens verplicht de oversteekplaats te gebruiken om de rijbaan over te steken. Want op het fietspad bevinden fietsers zich niet meer op de rijbaan. Het fietspad en de rijbaan zijn elk afzonderlijke delen van de openbare weg ...

Maar ...
  • Is dat fietspad niet wat te kort om opgemerkt te worden door fietsers, die zich al naar het midden van de rijbaan begeven hebben om op de rijbaan hun richtingsverandering naar links uit te voeren?

  • Is een nieuw eenrichtingsfietspad tegenwoordig niet minstens 1,50 meter breed? Dit is heel wat smaller!

  • Als de gemeente Temse wil dat fietsers dat fietspadfragment (specialiteit van Temse) gebruiken, wil ze dan eveneens voor het gemotoriseerd verkeer verbieden om op dat fietspadfragment te rijden? De rijbaan wordt immers smaller door dat fietspadfragment.

Normaal gesproken zou dat fietspad heel wat langer moeten zijn, zoals het fietspad dat gemarkeerd is aan de overkant van de Gasthuisstraat, voor fietsers die richting centrum rijden. Dan zou er logisch een eenrichtingsfietspad zijn aan elke kant van de rijbaan en zou het opvallen voor fietsers. Maar dan zou de rijbaan natuurlijk echt versmallen ... en dat hebben automobilisten niet graag. Daarom probeert de gemeente Temse het maar met deze halve maatregel, waarmee ze enkel fietsers viseert ... Die zijn toch met minder dan de automobilisten ...

Ik ga dus nog even controleren, of bestuurders van auto's, vrachtwagens, autobussen, ... niet over dat fietspadfragment rijden.

Ik neem er ook nota van, dat de gemeente Temse wel verf heeft voor deze streepjes, maar blijkbaar nog niet voor een streep aan het gevleugeld zebrapad op de Parklaan.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4902
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 14-09-2021 14:57:54    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Jozef Van Breuseghem schreef:
...
Ik ga dus nog even controleren, of bestuurders van auto's, vrachtwagens, autobussen, ... niet over dat fietspadfragment rijden.
...
(Zie hierboven.)

Zoals te verwachten was, rijden heel wat automobilisten over het veel te smalle fietspadfragment, zelfs met gewone kleine personenauto's.
Dat belooft voor vrachtwagens en autobussen, en dit fietspadfragmentje is amper 70 cm breed. Wat zou dat geven als het minstens 1,50 meter breed zou zijn?

Als fietsers aangemaand worden om dit fietspadfragment te volgen, zullen automobilisten dan evenzeer aangemaand worden om ervan weg te blijven en er zeker niet over te rijden?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Temse (centrum)

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005