Het is nu 19-09-2021 15:05:35
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Voetgangerslichten voor fieters

    -> Wetgeving Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4902
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 31-08-2021 20:34:23    Onderwerp: Voetgangerslichten voor fieters
 Reageren met citaat  

Sinds 1 augustus 2021 staat een nieuw artikel in het verkeersreglement, over tweekleurige verkeerslichten voor fietsers, dus verkeerslichten met enkel een rood en een groen licht. Het staat onder artikel 63, dat handelt over Voetgangerslichten. Het gaat over artikel 63.2, en dit staat er te lezen Lees :
Citaat:
63.2. Gecombineerde voetgangers-fietserslichten.

Wanneer de lichten het verlichte silhouet van een fiets en een voetganger voorstellen, gelden deze lichten uitsluitend voor fietsers, voor bestuurders van tweewielige bromfietsen indien ze op het fietspad mogen rijden en voor voetgangers. Deze lichten hebben dezelfde betekenis als die bedoeld in artikel 63.1, 2.

In de werkelijkheid stelt het silhouet in deze verkeerslichten geen fiets voor, maar wel een fietser, en wel op zodanige wijze dat het net een tweede voetganger is. Deze verkeerslichten zijn dus om te beginnen al zeer onduidelijk, en niet zoals het in de wegcode staat!


Voor de betekenis van het rode en het groene licht verwijst dit artikel naar het artikel over de echte voetgangerslichten. Het rood en het groen bij tweekleurige verkeerslichten heeft immers een andere betekenis dan bij driekleurige verkeerslichten!
  • Bij een rood driekleurig verkeerslicht mag je de stopstreep of het verkeerslicht zelf niet voorbijrijden, bij een rood tweekleurig verkeerslicht mag je niet op de rijbaan komen.
  • Bij een groen driekleurig verkeerslicht mag je verder rijden, bij een groen tweekleurig verkeerslicht mag je op de rijbaan komen.

Dat staat allemaal in de artikels 61.1 (driekleurig verkeerslicht) en 63.1 (tweekleurig verkeerslicht) van het verkeersreglement.

Daarkomt nog bij, dat deze tweekleurige verkeerslichten meestal aan de overkant van de rijbaan staan, wat bij driekleurige verkeerslichten niet het geval is, en dat deze tweekleurige verkeerslichten ook links van het fietspad kunnen staan, en dan nog altijd geldig zijn voor fietsers!

Deze tweekleurige verkeerslichten zijn helemaal geen verbetering voor fietsers, integendeel! Het lijkt wel alsof fietsers beschouwd worden als voetgangers, terwijl fietsers toch bestuurders zijn volgens de wegcode! Fietsers worden "gepiétoniseerd"!

Daarom is dit opiniestuk verschenen in De Standaard van maandag 30 augustus 2021. Ik heb er zelf een kleine bijdrage aan geleverd Hihi. (Klik om te vergroten.)


_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Wetgeving

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005