Het is nu 19-09-2021 15:36:06
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Plichten en rechten van fietsers en voetgangers

    -> Fiets-dommigheid Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4902
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 29-08-2021 19:26:22    Onderwerp: Plichten en rechten van fietsers en voetgangers
 Reageren met citaat  

Op deze website van de FOD Mobiliteit van onze Belgische Overheid, staat de wegcode "uitgelegd" aan fietsers en voetgangers, aan de hand van hun "plichten" en hun "rechten". Maar de wijze waarop dat gebeurt doet mijn wenkbrauwen fel fronsen!

De "plichten" van fietsers beginnen bovendien met: "Als fietser bent u een zwakke weggebruiker". Dat zegt al genoeg (zie deze website Hihi) Uitroepteken

Je kunt het allemaal zelf nalezen (als het ondertussen nog niet aangepast of verwijderd is) op de volgende websites:

Als de oorspronkelijke teksten op die websites gewijzigd zijn of niet meer bestaan, dan kun je ze nog altijd hier op dit forum vinden Knipoog.

Eťn van de weinige mogelijkheden om in contact te treden met de FOD Mobiliteit en Vervoer is door het invullen van een klachtenformulier. Dat heb ik dan ook gedaan, en vandaag, zondag 29 augustus 2021, is dat verstuurd naar klachten@mobilit.fgov.be, zoals ze dat zelf vragen. Ik heb het formulier ook info verstuurd naar Georges Gilkinet, onze huidige Federale Minister van Mobiliteit en Verkeer (info@gilkinet.fed.be) Knipoog ...

Dit is mijn "klacht" van vijf bladzijden (klik om te vergroten).Kort na de verzending kreeg ik een ontvangstbevestiging, met de vermelding dat mijn klacht goed ontvangen is en doorverwezen is naar de bevoegde dienst. Ze zullen mijn klacht onderzoeken en mij zo snel mogelijk een antwoord geven. Binnen de 45 dagen ontvang ik:
  • een gemotiveerd antwoord
  • een rechtzetting
  • een oplossing

LachLach
Het zal mij benieuwen Hihi.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4902
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 31-08-2021 10:58:44    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Jozef Van Breuseghem schreef:
...
Het zal mij benieuwen Hihi.
(Zie hierboven.)

Reeds de volgende dag, op 30 augustus 2021, kreeg ik toch al een reactie van het kabinet van de Federale Minister van Mobiliteit en Verkeer!
Citaat:
Geachte heer Van Breuseghem,

Hartelijk dank voor uw bericht.

We zijn ons bewust van het feit dat de inhoud van de website www.belgium.be/nl/ wat het fietsluik betreft nood heeft aan een grondige update. We onderzoeken dan ook hoe deze inhoud aangepast kan worden.
We kunnen u alvast meedelen dat de minister binnen zijn eigen bevoegdheden, en in samenwerking met zijn collegaís, aan een reeks belangrijke maatregelen werkt om verplaatsingen met de fiets te vergemakkelijken en een modale shift naar dit vervoermiddel te stimuleren.
Een eerste kleine maatregel in dat kader is bijvoorbeeld dat sinds dit jaar automobilisten na een verkeerovertreding van de federale administratie niet alleen een brief met hun boete opgestuurd krijgen, maar ook een herinnering aan de regels in de wegcode met oog op fietsers. Dit is ingevoerd in een samenwerking tussen minister Gilkinet en zijn collega van Justitie Van Quickenborne.
We kunnen u daarnaast meegeven dat minister Gilkinet op dit moment werkt aan een herziening van de wegcode. Een essentieel onderdeel van deze herziening zal bestaan uit het promoten van de actieve vervoerswijzen wandelen en fietsen. Het is de vurige wens van minister Gilkinet om nieuwe verkeersregels voor te stellen die het mogelijk maken het delen van de openbare weg op efficiŽnte wijze te reorganiseren, zodat alle actieve vervoerswijzen ervan kunnen profiteren. Het feit dat elke burger de reŽle mogelijkheid moet hebben om zich overal te voet of met de fiets in optimale veiligheidsomstandigheden te verplaatsen, moet deel uitmaken van de basis van verworven rechten binnen onze samenleving.
Dit najaar maakt de minister ook werk van een Federaal Verkeersveiligheidsplan. Over de aanpak en de mogelijke suggesties die iedereen kan aanleveren voor dit plan, vindt u hier meer informatie: https://gilkinet.belgium.be/nl/all-zero-georges-gilkinet-geeft-burgers-het-woord-over-verkeersveiligheid

Met vriendelijke groeten,
...

Het is toch al veel waard, dat ze zelf weten dat daar iets moet aan gedaan worden. Het wordt tijd dat het dan ook gebeurt. Sommige automobilisten wijzen fietser immers nog altijd op deze "plichten".
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Fiets-dommigheid

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005