Het is nu 12-04-2021 09:17:42
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 28-07-2020 10:19:37    Onderwerp: De kapelwegel
 Reageren met citaat  

De "Kapelwegel" is de niet-officiële naam van het dreefje in Elversele tussen de Godevaert Braemstraat en de N41. Aan de N41 komt dat dreefje uit op het tweerichtingsfietspad, dat vertrekt vanaf de rotonde aan de Duivenhoek en dat naar de Pontweg en de Mirabrug leidt. Die naam "Kapelwegel" komt waarschijnlijk van het kapelletje naast het fietspad, nabij dat dreefje.

Tijdens de heraanleg van de Dorpstraat moest het gemotoriseerd verkeer van en naar Elversele tijdelijk langs deze Kapelwegel. Nu is die doorgang voor het gemotoriseerd verkeer opnieuw op een duidelijke wijze afgesloten aan het fietspad langs de N41.Maar toch heeft deze Kapelwegel zijn verkeerskundige eigenaardigheden. Deze betonblokken hebben er vroeger nooit gestaan. Alle gemotoriseerd verkeer kon er desnoods dus wel doorheen, of het mocht of niet. Met een motor, of met een ander gemotoriseerd voertuig dat niet te breed is, kun je er trouwens nog altijd in. Maar als je dan even over halfweg bent, kom je dit verkeersbord tegen.Je zult de foto moeten uitvergroten (door er op te klikken) om het onderbord goed te kunnen lezen. Dit staat er op: "UITGEZONDERD LANDBOUWVOERTUIGEN EN TRAAG VERVOER".

Eigenlijk is het hier in deze dreef wat laat om een verbod op te leggen aan wie reeds meer dan de helft van de weg heeft afgelegd. En er is nog iets ...

Wat een "landbouwvoertuig" is, staat duidelijk in artikel 2.67 van het verkeersreglement Lees:
Citaat:
2.67. "Landbouwvoertuig": elk landbouw- of bosbouwvoertuig op wielen of rupsbanden, met motor, ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/h, dat voornamelijk voor tractiedoeleinden is bestemd en in het bijzonder is ontworpen voor het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van bepaalde verwisselbare uitrustingsstukken die voor gebruik in de land- of bosbouw zijn bestemd, of voor het trekken van aanhangwagens of uitrustingsstukken voor de land- of bosbouw; het kan zijn aangepast om een lading te vervoeren voor landbouw- of bosbouwdoeleinden en kan zijn uitgerust met één of meer zitplaatsen voor passagiers.

Tussen haakjes: ik heb mij altijd afgevraagd wat men bedoelt met een "maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/u" Vraag

Maar ... wat is "traag vervoer"? In het verkeersreglement staat helemaal niet bepaald wat dat is. Mag men dan met gelijk welk gemotoriseerd vervoermiddel door deze Kapelwegel rijden, als je maar traag genoeg rijdt? En wat is "traag genoeg"? Een "maximumsnelheid van niet minder dan 6 km/u" Knipoog Vraag

Er zijn daar nog verkeerskundige eigenaardigheden! Aan de andere kant van deze Kapelwegel, dus aan de Godevaert Braemstraat, staat dit verbodsbord.Het artikel 2.47 van het verkeersreglement maakt duidelijk welk verkeer langs deze kant toegelaten wordt Lees:
Citaat:
2.47. "Plaatselijk verkeer" of "plaatselijke bediening": de voertuigen van de bewoners en hun bezoekers, de voertuigen voor levering inbegrepen, de voertuigen van geregelde diensten voor gemeenschappelijk vervoer, de voertuigen voor onderhoud en toezicht, wanneer de aard van hun opdracht dit rechtvaardigt, de prioritaire voertuigen bedoeld in artikel 37 en fietsers en ruiters.

Maar bijna halfweg het dreefje staat dan wel weer dit ...Waarom? Want met dat verbodsbord moet je geen rekening houden, omdat het links van de weg staat Knipoog.

Fietsers, en waarschijnlijk ook ruiters, kunnen dus deze Kapelwegel zonder problemen langs beide kanten doorrijden. Voor andere bestuurders kan dit wel praktische en/of verkeerskundige probleempjes opleveren Knipoog.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Elversele - N41 (Nieuwe Steenweg & Pontweg)

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005