Het is nu 24-05-2018 11:30:52
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Fietspad versus fietssuggestiestrook.

    -> Wetgeving Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 3335
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 17-05-2016 09:21:27    Onderwerp: Fietspad versus fietssuggestiestrook.
 Reageren met citaat  

Eigenlijk mag je fietspaden en fietssuggestiestroken nooit met elkaar vergelijken of zoeken naar de verschillen tussen die twee. Over fietssuggestiestroken bestaat immers geen enkele wetgeving. Elk verschil, of elke vergelijking tussen fietspaden en fietssuggestiestroken steunt bijgevolg op niets.

Niettegenstaande dat heeft de dienst mobliteit van Temse zich gewaagd aan een verklaring van het "verschil" tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook. Dit staat in Info Temse van maart 2016, het driemaandelijks informatieblad van het gemeentebestuur:Over het belangrijkste nut van een fietssuggestiestrook wordt met geen woord gerept: de aandacht van automobilisten er op vestigen dat daar fietsers op de rijbaan kunnen rijden!

Evenmin wordt over het belangrijkste doel van een fietssuggestiestrook niets vermeld: de rijbaan optisch versmallen om de snelheid van de automobilisten in te tomen!

Het is bij onze mobiliteitsdienst nog niet doorgedrongen dat fietssuggestiestroken vooral betekenis hebben voor automobilisten. Toch is deze uitleg in Info Temse blijkbaar bedoeld voor fietsers. Het is daardoor een prachtig voorbeeld geworden van het autodenken van onze dienst mobiliteit. Fietsers worden immers vooral op hun plichten gewezen, en ze moeten zeker ook weten wat automobilisten mogen doen.

Fietsers zijn voor onze dienst mobiliteit nog altijd eerder hinderlijke weggebruikers die "best zo rechts mogelijk rijden", uit de weg, om automobilisten de vrije baan te geven.

Dat blijkt uit twee opvallende zaken: aan fietsers wordt gezegd wat ze moeten doen, en van automobilisten wordt vermeld wat ze mogen doen.

 1. Bij de uitleg van het fietspad worden fietsers alleen op hun plichten gewezen. Men zwijgt angstvallig over de rechten van een fietser op een fietspad, zoals het belangrijk 'detail' dat alle andere weggebruikers bijna altijd(*) voorrang moeten verlenen aan fietsers op een fietspad. Men beperkt zich tot de vermelding dat er "nog verschillende artikelen betreffende fietspaden" in de wegcode staan. Dat deze artikelen verplichtingen inhouden van de andere weggebruikers tegenover fietsers komt niet ter sprake.

 2. Bij de uitleg van de fietssuggestiestrook wordt er weer op gewezen dat "de fietser best zo rechts mogelijk rijdt", maar het lijkt vooral belangrijk (voor fietsers?) dat "auto's en andere gemotoriseerde voertuigen op de suggestiestrook mogen parkeren".

Wat dat "best zo rechts mogelijk rijden" betreft:
Elke bestuurder moet zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan blijven, maar fietsers mogen nog altijd met twee naast elkaar rijden, zelfs als er een smalle fietssuggestiestrook aangebracht is. Een fietssuggestiestrook wijzigt immers niets aan de bestaande wetgeving. Fietsers doen in feite best alsof er geen fietssuggestiestrook is!

Wat dat "auto's en andere gemotoriseerde voertuigen op de suggestiestrook mogen parkeren" betreft:
Dat is juist en dat kan moeilijk anders, want een fietssuggestiestrook bestaat helemaal niet in de wegcode. Er kan bijgevolg niets verplicht of verboden worden op een fietssuggestiestrook! Maar ... is dat wel een goede raadgeving aan de automobilisten van Temse?
De fietssuggestiestroken waarop in Temse wel mag geparkeerd worden, zijn blijkbaar op te zoeken met een vergrootglas! Wie weet er zijn? Waarom dan deze vermelding?

En hoe gaat Temse het "zo rechts mogelijk rijden" en het "parkeren op suggestiestroken" uitleggen wanneer ze suggestiestroken dwars over de rijbaan aanbrengt, zoals op de Oude Heirbaan?Maar dat is nog niet alles. Dienst mobiliteit plaatst zelfs (gewild?) fouten in hun uitleg. Natuurlijk kan in een kort artikeltje niet alles gezegd worden, maar dan moet men zich beperken tot het noodzakelijke op elk gebied en mag men geen verkeerde dingen zeggen! Drie voorbeelden:

 1. Citaat:
  ... door de verkeersborden D7, D9 en/of door twee evenwijdige onderbroken strepen.

  Niet alleen moeten deze strepen wit zijn, ze mogen niet samen met de verkeersborden D7 of D9 voorkomen. de woorden "en/of" mogen er niet staan, het moet "of" alleen zijn. Een fietspad aangeduid met die streepjes is immers altijd een enkelrichtingsfietspad (of zou dat toch moeten zijn!) en mag alleen rechts van de rijbaan in de rijrichting gebruikt worden. Maar op heel wat plaatsen wordt tegen deze regel gezondigd door de wegbeheerders zelf, ook in Temse! Bijvoorbeeld in de Doornstraat tussen de N16 en de spoorweg! Is het misschien daarom dat ze "en/of" in hun artikeltje plaatsen Knipoog?
 2. Citaat:
  ... zijn de fietser en de bromfietser klasse A verplicht het fietspad te volgen.

  Dat is alleen verplicht als het fietspad berijdbaar is.
 3. Citaat:
  Juridisch is de fietssuggestiestrook geen exclusief fietspad, maar ...

  Juridisch is de fietssuggestiestrook helemaal niets. Wat een fietssuggestiestrook is, staat immers in geen enkele wetgeving!

Waarom worden meer woorden vuil gemaakt aan de niet reglementaire fietssuggestiestrook dan aan het wettig fietspad? Is een fietssuggestiestrook voor onze dienst mobiliteit dan belangrijker dan een fietspad? In onze Wegcode voor Fietsers kun je in het hoofdstuk "Mag ik een suggestie doen?" lezen wat een fietssuggestiestrook echt is, waartoe hij dient en wanneer hij nuttig kan zijn. Want nogal dikwijls worden fietssuggestiestroken ten nadele van fietsers gebruikt, en worden ze speciaal zodanig aangebracht dat ze verdacht veel op een fietspad lijken, om fietsers te misleiden of te doen twijfelen.

En ... hoeveel automobilisten zouden nu het "verschil" kennen tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook, denk je? Aan het parkeergedrag van heel wat automobilisten te zien, kennen ze het nog altijd niet en zullen ze het nooit kennen!

Misschien zou onze dienst mobiliteit ook eens een opvoedend artikeltje kunnen publiceren over het verbod om stil te staan en/of te parkeren op heel wat plaatsen Hihi.


(*) De enige uitzonderingen waarbij fietsers op het fietspad zelf voorrang moeten verlenen zijn:

 1. Een verkeerslicht of een verkeersbord (B1, B5, B17) dat de voorrang opheft.
 2. Een zebrapad over het fietspad: fietsers moeten voorrang verlenen aan overstekende voetgangers.
 3. Een halte van het openbaar vervoer naast het fietspad: fietsers moeten stoppen voor uitstappende passagiers.

(Aanpassing op 14-08-2016: Nieuwe fietssuggestiestroken in de omgeving van het Luizemarktje, de Leie en aan "Den Uil" toegevoegd.)
(Aanpassing op 03-09-2016: Nieuwe fietssuggestiestroken op de Parklaan toegevoegd.)
(Aanpassing op 23-08-2017: Betere vergroting van afbeelding.)

_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 23-08-2017 18:25:27; in totaal 4 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 3335
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 19-05-2016 14:04:34    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

De dienst mobiliteit en het politieapparaat van Temse durft zelfs betonstroken naast de rijbaan beschouwen al fietssuggestiestroken. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verslag van de commisie verkeer van 16 juni 2015. Je vindt dat verslag op de website van de dienst mobiliteit van de gemeente. In dat verslag staat het volgende, onder punt 3.Verkeersremmers Eupenlaan op pagina 2/9:
Citaat:
Het optisch beeld van de versmalling door de brede gekleurde middenlijn en de fietssuggestiestroken aan beide kanten van de weg zullen de snelheid naar beneden brengen. In andere gemeenten en steden waar dit systeem gebruikt wordt haalt men hier positieve resultaten mee. Over optische effecten op de openbare weg zijn ook studies gemaakt.

Meer bepaald in die Eupenlaan kom je als fietser dan wel voor een zeer onaangename verrassing te staan, als je die zogenaamde "fietssuggestiestroken" werkelijk zou gebruiken.Aan een rijbaanversmalling houdt die zogenaamde "fietssuggestiestrook" plots op met te bestaan tegen een hoge boordsteen!

Fietssuggestiestroken zijn een onderdeel van de rijbaan. Betonstroken naast de rijbaan, ook al zijn ze gekleurd, zijn geen fietssuggestiestroken! Wat naast de rijbaan ligt, en geen voetpad of fietspad is, is berm. De berm kan gelijkgronds of verhoogd zijn. In dit geval is zo een betonstrook dus een gelijkgrondse berm.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 3335
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 23-08-2017 18:50:38    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Over fietssuggestiestroken zou zelfs goed nieuws kunnen verspreid worden, zoals Het Laatse Nieuws het doet op zijn website met een test van reflecterende fietssuggestiestroken in Baasrode (Dendermonde). De fietssuggestiestrook is dan niet meer okerkleurig, maar heeft wel een soort van appelblauwzeegroene kleur Lach ...

In het Nieuwsblad van dinsdag 22 augustus 2017 staat daarover ook een artikel, maar in dat artikel wordt voortdurend gesproken van een refecterend fietspad, in plaats van een fietssuggestiestrook! Er is wel degelijk een groot verschil tussen die twee! De pers is hier weer deftig bezig met de wegcode helemaal verkeerd uit te leggen aan het grote publiek, met alle gevolgen vandien!

Dit is dat bewust artikel uit Het Nieuwsblad (klik om te vergroten).Het staat even verkeerd op de website van Het Nieuwsblad, maar daar kun je wel een filmpje bekijken van TVOost, waarin gelukkig niet gesproken wordt van fietspaden, maar wel van fietssuggestiestroken.

Alleen Het Nieuwsblad blinkt in dit geval uit met zijn foutieve informatie.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Wetgeving

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005