Het is nu 12-04-2021 06:50:00
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Verkeerd gebruikte verkeersborden voor fietsers

    -> Tielrode - Huis ten Halven Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 21-05-2016 10:44:32    Onderwerp: Verkeerd gebruikte verkeersborden voor fietsers
 Reageren met citaat  

De gemeente Temse heeft foutieve onderborden voor fietsers aangebracht in de toegangswegen naar Huis ten Halven in Tielrode. Dit kun je nu zien in de Ruisstraat.Dit onderbord M8 betekent dat het voorrangsbord enkel geldt voor fietsers en tweewielige bromfietsers. Alle andere bestuurders zouden vanaf nu dus geen voorrang meer moeten verlenen aan het verkeer in Huis ten Halven, als ze uit de Ruisstraat komen! Dit staat immers in artikel 67.4.2° van het verkeersreglement Lees :
Citaat:
67.4.2° Een onderbord van het model M1 of M8 bedoeld in artikel 65.2. mag de verkeersborden B1 en B5 aanvullen wanneer die verkeersborden alleen betrekking hebben op de fietsers of op fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen.

. . . . . . . . . . . .


. . . . . . . . .

En in het artikel 8.1.1° van het reglement voor de wegbeheerder staat iets gelijkaardigs Lees :
Citaat:
8.1. Verkeersbord B1. Voorrang verlenen.Dit verkeersbord wordt geplaatst in de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar de bestuurders voorrang moeten verlenen.
...
Het moet aangevuld worden met een onderbord van het model M.8. bedoeld in artikel 65.2. van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer wanneer het verkeersbord alleen geldt voor de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en de plaatsing wegens de bijzondere plaatsgesteldheid misleidend kan zijn voor de andere gebruikers.

M.8.


Hier is dus sprake van een totaal verkeerd gebruik van verkeerssignalisatie! Huis ten Halven is nog altijd aangeduid als voorrangsweg. Alle bestuurders moeten vanuit de toegangswegen voorrang verlenen, maar dat blijkt niet uit deze verkeersborden! Bij een ongeval zal dit een gerechtelijke kluif worden! Natuurlijk is dit gemeld op het Meldpunt Fietspaden: referentienummer F889F59695.

We hebben hetzelfde al eens voorgehad met het gewest in de Kapelstraat in Steendorp. Het gewest heeft toen zijn fout ingezien en de toestand recht gezet. Ik ben benieuwd hoe Temse gaat reageren.

Aan de kruispunten met de Polderstraat en de Weelstraat heeft de gemeente het anders gedaan. Dit zie je nu in de Polderstraat, ...... en iets bijna gelijkaardigs zie je nu in de Weelstraat.Volgens artikel 67.4.1° van het verkeersreglement wordt een onderbord M10 aangebracht om aan te duiden dat fietsers en tweewielige bromfietsers in de twee rijrichtingen rijden op het fietspad (of in een éénrichtingsstraat) Lees :
Citaat:
67.4.1° Een onderbord van het model M9 of M10 bedoeld in artikel 65.2. mag de verkeersborden B1, B5 en B17 aanvullen om aan te duiden dat fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen in de twee rijrichtingen rijden op de dwarslopende openbare weg die men gaat oprijden.
. . . . . . . . . . . . . .


. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

En in het artikel 8.1.1° van het reglement voor de wegbeheerder staat nog een verduidelijking Lees :
Citaat:
8.1. Verkeersbord B1. Voorrang verlenen.Dit verkeersbord wordt geplaatst in de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar de bestuurders voorrang moeten verlenen.

Het moet naargelang van het geval aangevuld worden met een onderbord van het model M.9. of M.10. bedoeld in artikel 65.2. van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer:

M.9. M.10.

a)wanneer er bij het oprijden van een kruispunt een fietspad dat in twee richtingen bereden wordt gemarkeerd is;

b)wanneer op een openbare weg met éénrichtingsverkeer het verkeer van fietsers en eventueel van bestuurders van tweewielige bromfietsen in beide richtingen toegelaten is.

Dezelfde verduidelijking staat voor het verkeersbord B5 in het artikel 8.3.2° van het reglement voor de wegbeheerder.

De fietspaden op Huis te Halven zijn duidelijk aangeduid als enkelrichtingsfietspaden, en Huis ten Halven is geen éénrichtingsstraat. De plaatsing van deze onderborden is dus niet overeenkomstig de wegcode.

Door dergelijke onderborden aan te brengen wordt een zeer slecht signaal aan fietsers gegeven, en kunnen fietsers misleid worden of in verwarring gebracht! Natuurlijk is ook dit gemeld op het Meldpunt Fietspaden: referentienummer 1BBAC5008D voor de Polderstraat en referentienummer 14B465A0D7 voor de Weelstraat.

Gelijkaardige fouten zijn aangebracht in de Burgemeester Achiel Heymanstraat, in de Molenstraat, de Kerkstraat en de Antwerpse Steenweg!
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 23-05-2016 16:55:22    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Op twee andere opmerkingen van mij (zie hier en hier) op het Meldpunt Fietspaden heeft de wegbeheerder, de gemeente Temse dus, een antwoord gegeven dat blijkbaar eigenlijk voor deze drie meldingen van hierboven bedoeld is. In het ene antwoord staat, ...
Citaat:
wij zullen dit nazien en ze vervangen indien nodig.

... en in het andere staat:
Citaat:
Wij zullen dit nakijken en ze vervangen indien nodig.
Wij doen zelf constant controles maar kunnen niet overal tegelijk zijn.

Blijkbaar slaat de zenuwachtigheid op onze dienst mobiliteit toe na acht meldingen achter elkaar ... Knipoog, maar ...

Van "vervangen" van deze onderborden kan geen sprake zijn. Het onderbord dat het voorrangsbord enkel voor fietsers en bromfietsers geldig maakt, moet in alle geval weg. En hoe spijtig het ook is, maar in onze wegcode bestaat geen onderbord dat bij een voorrangsbord verwittigt voor een enkelrichtingsfietspad. Alle onderborden moeten dus gewoon weg. Nutteloze kosten voor "fietsvoorzieningen" die veel nuttiger zouden kunnen besteed worden!

Aan een voorrangsbord B1 of B5 moet gewoon altijd voorrang verleend worden aan de volledige breedte van de openbare weg en aan elke bestuurder gelijk of die van links of van rechts komt! Dat volgt duidelijk uit artikel 12.3.1.a van het verkeersreglement Lees :
Citaat:
12.3.1. ...

De bestuurder moet evenwel voorrang verlenen aan iedere bestuurder die rijdt op de openbare weg of de rijbaan die hij oprijdt:

a) wanneer hij uit een openbare weg of een rijbaan met een verkeersbord B1 (omgekeerde driehoek) of met een verkeersbord B5 (stop) komt.

B1 B5

Zelfs aan een fietser die in tegenrichting op een enkelrichtingsfietspad rijdt, of aan een automobilist die links van de rijbaan rijdt, moet voorrang verleend worden! Ook al begaat de bestuurder op de voorrangsweg een overtreding!

Eigenlijk zijn onderborden dus niet nodig, maar toch moet van het verkeersreglement met een onderbord extra verwittigd worden voor een tweerichtingsfietspad, maar ook alleen voor een tweerichtingsfietspad!

En dat het hier gaat over enkelrichtingsfietspaden is meer dan duidelijk. Aan de Polderstraat wordt zelfs ten overvloede aangeduid dat het verboden is om het fietspad in de tegenrichting te gebruiken!Aan de Ruisstraat is dat op een gelijkaardige wijze aangeduid. Let wel, deze aanduidingen zijn totaal overbodig! Als een fietspad links van de rijbaan niet aangeduid is met een verkeersbord D7 of D9, dan mag het niet gebruikt worden als tweerichtingsfietspad. Een bijkomende aanduiding met een verbodsbord C11 is totaal overbodig. Ook dit zijn nutteloze kosten voor "fietsvoorzieningen" die veel nuttiger zouden kunnen besteed worden!

Aan de Weelstraat is het fietspad dan weer aangeduid door twee evenwijdige witte onderbroken strepen, volgens het artikel 74 van het verkeersreglement.Een dergelijk fietspad is altijd een enkelrichtingsfietspad, want het mag nooit links van de weg gebruikt worden volgens artikel 9.1.2.1° van het verkeersreglement Lees :
Citaat:
9.1.2.

Wanneer de openbare weg een berijdbaar fietspad, aangeduid door wegmarkeringen zoals bepaald in artikel 74, omvat, dan moeten de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A, dit fietspad volgen voor zover het rechts in hun rijrichting ligt. Zij mogen een dergelijk fietspad niet volgen, wanneer dit links in hun rijrichting ligt.
...


Er valt dus niets "na te kijken" of te "vervangen". Alleen de onderborden verwijderen kan.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 21-06-2016 18:38:01    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

We zijn nu een maand verder, en op de drie bovenstaande meldingen van foute onderborden is nog geen enkele officiële reactie gekomen. Alle foute onderborden hangen er nog altijd. Officieus heb ik wel vernomen, dat de onderborden zouden vervangen worden door andere, blauwe onderborden met een witte tekst "opgelet voor fietsers" of zoiets. Dat is wel reglementair, maar ondertussen zie ik nog geen verandering en blijft de onwettige toestand bestaan.

Na een maand vind ik het nodig om de wegbeheerder even wakker te schudden, om de foutieve onderborden te verwijderen. Daarom is alles nogmaals gemeld op het Meldpunt Fietspaden:

  • Melding Ruisstraat met refentienummer F889F59695 herhaald als nieuwe melding met refentienummer 8F888D0986.
  • Melding Polderstraat met refentienummer 1BBAC5008D herhaald als nieuwe melding met refentienummer D88E06BFDE.
  • Melding Weelstraat met refentienummer 14B465A0D7 herhaald als nieuwe melding met refentienummer 497B2A4883.

Ik ben benieuwd wat dit gaat uithalen Hihi.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 29-06-2016 11:46:24    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Een officiële reactie komt er blijkbaar niet. Ha nee! De gemeente Temse kan toch haar ongelijk tegenover mij niet toegeven, zeker. Maar het onderbord, dat het voorrangsbord B1 in de Ruisstraat enkel geldig maakt voor fietsers en bromfietsers, is ondertussen toch al verwijderd.Dan was het AWV toch heel wat sportiever bij een gelijkaardige misser.

Als de gemeente Temse niets laat weten, zet ik ook niets op Facebook Knipoog.

De onderborden met de aanduiding van een dubbelrichtingsfietspad hangen nog in de Polderstraat en in de Weelstraat. Daar geeft de gemeente Temse haar ongelijk (nog) niet toe. Wie weet, doet ze dat ooit wel, en plaatst ze zelfs een onderbord voor een dubbelrichtingsfietspad in de Ruisstraat! Ze zouden wel durven!

Ook in de Burgemeester Achiel Heymanstraat zijn al borden weg genomen. Daar kun je zien dat dit vorige weekend al gebeurd was Hihi.
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 21-10-2016 13:41:58    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Het foutief onderbord in de Weelstraat is weg! Dat onderbord verwittigde voor een tweerichtingsfietspad dat er niet is! Nu zie je alleen nog de bleke sporen van de bevestgingsringen op de paal.In de Polderstraat hangt dat onderbord er nog altijd. We mogen ook niet te veel ineens verwachten Knipoog ...

Ook waar de Antwerpse Steenweg uitkomt op de Burgemeester Achiel Heymanstraat hangt nog altijd een gelijkaardig verkeerd onderbord.

Schoorvoetend en zo onopvallend mogelijk lijkt Temse zijn fouten weg te werken. Of ben ik weer te optimistisch?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4687
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 28-11-2020 16:03:48    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Ik vraag mij af, of de verkeersborden D7 en D9 wel doelmatig gebruikt worden in Temse.

Bijvoorbeeld, het fietspad op Huis ten Halven richting Elversele is op zijn begin aan het Waesmeer aangeduid met een verkeersbordD7. Dat betekent dat bromfietsen klasse B en speed pedelecs er mogen op rijden.Maar even verder, enkele meters voor de Ruisstraat, verandert dat in een D9.Daar moeten die bromfietsen klasse B en de speed pedelecs het fietspad verlaten en op de rijbaan verder rijden. Waarom?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Tielrode - Huis ten Halven

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005