Het is nu 23-10-2021 17:28:02
Onbeantwoorde berichten bekijken

Gebruikersnaam:     Wachtwoord:

Onwettige "fietsoversteekplaats", Huis ten Halven

    -> Tielrode - Huis ten Halven Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 
 Auteur   Bericht 

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 04-02-2013 15:59:00    Onderwerp: Onwettige "fietsoversteekplaats", Huis ten Halven
 Reageren met citaat  

Ik heb het er hier al eens over gehad, maar er zou eens iets aan moeten gedaan worden.

Als een fietspad langs een voorrangsweg ligt, dan moeten de bestuurders uit de ondergeschikte zijstraten ook aan de fietsers op dat fietspad voorrang verlenen. Daarom MOET trouwens een fietspad langs een voorrangsweg VERPLICHT gemarkeerd worden door twee evenwijdige witte onderbroken strepen — de zogenaamde "fietspadmarkering" van artikel 74 van de wegcode — als dat fietspad aan een kruispunt de rijbaan van die zijstraat oversteekt. Dat staat zo beschreven in artikel 16 van de plaatsingsvoorwaarden, maar met veel ingewikkelder woorden en in het Wetstratees.

Als je ter hoogte van Huis ten Halve richting Tielrode fietst, dan zie je aan het verkeersbord B15 duidelijk dat je op een voorrangsfietspad fietst, want dat verkeersbord staat langs uw rechterkant.Dan kom je aan de Ruisstraat, een ondergeschikte zijstraat die je moet oversteken. Je verwacht dus een fietspadmarkering, maar wat zie je?Juist ... een oversteekplaats voor fietsers!

Dit is natuurlijk een totaal onwettige situatie. Volgens het verkeersbord B1 (de omgekeerde driehoek) in de Ruisstraat moeten de bestuurders uit de Ruisstraat wel voorrang verlenen, maar ... de haaientanden, die de plaats aanduiden waar die voorrang moet verleend worden, staan voorbij die fietsoversteekplaats vlak tegen de rijbaan van de voorrangsweg!

En worden de bestuurders uit de Ruisstraat niet misleid door die fietsoversteekplaats, waardoor ze zouden kunnen denken dat ze geen voorrang moeten verlenen "aan fietsers die aanstalten maken om over te steken", terwijl er een voorrangsfietspad zou moeten zijn?

Heel wat redenen om de toestand hier niet te laten zoals hij nu is, maar correct uit te voeren!

Hetzelfde doet zich trouwens voor aan de overkant van de straat, aan het kruispunt met de Polderstraat!

Tenslotte nog een examenvraag Knipoog : ook in de volgende foto zit een fout van onze wegbeheerder ... (Zoek de fout zonder naar de oplossing onder de foto te kijken)Het dichtstbije verbodsbord C11 (Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen) staat inderdaad langs de linkerkant en wat zegt de wegcode over de plaats van verbodsborden in artikel 68.1 Lees ?
Citaat:
68.1. De verbodsborden worden rechts geplaatst; wanneer de plaatsgesteldheid het evenwel niet toelaat mogen zij boven de rijbaan geplaatst worden.

Dit bordje heeft ooit langs de rechterkant van het fietspad gestaan maar om één of andere duistere reden is dat verplaatst waardoor het waardeloos geworden is Lach .

Maar een oplettende leerling zal nog iets meer opmerken. Je mag een fietspad dat links in uw rijrichting ligt NOOIT GEBRUIKEN als het in uw rijrichting niet is gesignaleerd als fietspad (artikel 9.1.2.1° van de wegcode). Nergens is langs deze kant een verkeersbord D7 of D9 te zien. Dus ook zonder dit verbodsbord C11 mag je hier niet fietsen in die richting. Dit verbodsbord C11 is bijgevolg zelfs totaal overbodig! Het verbodsbord C11 aan de overkant van de Ruisstraat is om dezelfde reden totaal overbodig. Ook daar mag het fietspad niet in die richting gebruikt worden omdat het van hieruit niet zichtbaar als fietspad is aangeduid.

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen op nieuwe host en vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 20:20:21; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 06-02-2013 08:57:20    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

De politie en de dienst mobiliteit van Temse gaan via de Nieuwe Omroeper aan de automobilisten van Temse en omstreken wijsmaken dat ze mogen doorvlammen aan een fietsoversteekplaats (klik hier). Ze moeten daar immers niet meer voorzichtig zijn of stoppen voor overstekende fietsers, het zijn de overstekende fietsers die volgens hen voorrang moeten verlenen aan de andere bestuurders over de hele breedte van de rijbaan!

Daarom is het dringend nodig, dat deze onreglementaire fietsoversteekplaatsen in de Ruisstraat en in de Polderstraat vervangen worden door de verplichte, reglementaire fietspadmarkering, en dat er ook haaientanden geplaatst worden vóór deze fietspadmarkering!

Het is gemeld op het Meldpunt Fietspaden, met referentienummer 241B8CBF85. De omschrijving is:
Citaat:
De gebruikte signalisatie is niet reglementair of de voorrangssituatie is onduidelijk
Het fietspad langs Huis ten Halven en Burg. Achiel Heymanstraat ligt langs de voorrangsweg gesignaleerd door een verkeersbord B15. Op het kruispunt met de Ruisstraat MOET dat fietspad aangeduid worden met een FIETSPADMARKERING (twee evenwijdige witte onderbroken strepen) en NIET met een FIETSOVERSTEEKPLAATS (blokjes) volgens art.16.1° van de Plaatsingsvoorwaarden. Tevens dienen ook haaientanden aangebracht te worden voor die fietspadmarkering. HETZELFDE doet zich voor in de Polderstraat.

Bijna binnen de seconde had ik antwoord van onze dienst mobiliteit:
Citaat:
Beste Van Breuseghem Jozef,

Als reactie op uw melding van een knelpunt voor fietsers (referentie : 241B8CBF85) op volgende locatie :

Huis ten Halven
Temse
Oost-Vlaanderen

Melden we u het volgende :

Beste

onze diensten zullen dit verder bekijken.

mvg
Alex Spiessens

Laat ze het nu maar "bekijken" ...
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 19-04-2013 19:55:13    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Er is nieuws van de laatste vergadering van de verkeerscel, op woensdag 10 april 2013. Daar heeft de gemeente Temse tegen onze voorzitter gezegd dat fietsoversteekplaatsen over de Ruisstraat en de Polderstraat toegelaten zijn, omdat het fietspad uitbuigt op het kruispunt. Fietsers verliezen hier dus hun voorrang langs de voorrangsweg. Dat staat zo in het Vademecum Fietsvoorzieningen, aldus de gemeente Temse ...

Jammer voor ons gemeentebestuur, maar dat is de waarheid niet! Ik zal hier eens tonen wat er werkelijk in het Vademecum Fietsvoorzieningen staat, maar ik wil ons "fietsvriendelijk" gemeentebestuur nog een kans geven. Ik wacht dus nog even, maar niet heel lang ...

Als je nu al de waarheid wilt weten, kun je het zelf opzoeken in het Vademecum Fietsvoorzieningen. Je kunt dat hier downloaden, en je vindt het nodige in het hoofdstuk 4.5.2.1 "Kruispunten van voorrangsweg met ondergeschikte weg", in de download van "HOOFDSTUK 4 - DEEL 1".
Als je er zelfs nog meer overtuigends wilt weten, is er ook nog een Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten van het Agentschap Wegen en Verkeer. Dat kun je hier downloaden, en je vindt het nodige vanaf pagina 112 in het hoofdstuk 3.3.3 "Ontwerprichtlijnen voor kruispunten".

Je zult dan zelf wel zien, dat het oversteken van de Ruisstraat en de Polderstraat niet op een fietsoversteekplaats mag gebeuren, maar dat daar wel degelijk fietspadmarkeringen moeten aangebracht worden, en dat de fietsers langs de voorrangsweg hun voorrang moeten behouden tijdens het oversteken van de Ruisstraat en de Polderstraat.

Ondertussen zijn er al twee en half maanden voorbij gedurende dewelke "de diensten het verder bekijken" Knipoog .
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 26-05-2013 14:52:02    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

We zijn alweer meer dan een maand verder, het wordt tijd om de waarheid te vertellen.

Wat werkelijk in het Vademecum Fietsvoorzieningen staat, huidige laatste versie van april 2012: Een fietspad langs een voorrangsweg moet een FIETSPAD in VOORRANG blijven op elk kruispunt, ook als het fietspad "uitbuigt". Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen kan men het fietspad veel meer dan 6 meter uitbuigen (er staat >>6m) en een fietsoversteekplaats aanbrengen. Dat is in de Ruisstraat noch in de Polderstraat het geval! Bij die uitzonderlijk grote uitbuiging moeten de fietsers dan bovendien verwittigd worden met een verkeersbord B1 (of B5) dat ze voorrang moeten verlenen.

Hieronder een afdruk van het hoofdstuk 4.5.2.1 vanaf pagina 47 van het Vademecum Fietsvoorzieningen. Je kunt het ook hier downloaden.Het Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten, huidige laatste versie van mei 2009, stelt zelfs dat een fietsoversteekplaats pas mag aangebracht worden wanneer het fietspad meer dan 10 meter van de voorrangsweg uitbuigt! Hieronder een afdruk van de pagina's 112 en 113 van dit vademecum, dat je ook hier kunt downloaden.(Aanpassing op 15-12-2015: Nieuwe host voor afbeeldingen.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 20:22:55; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 30-05-2013 08:42:00    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Eigenaardig ... Op het overleg met de verkeerscel op 29 mei 2013 "weet" men op de gemeente plots dat het "niet helemaal klopt" met de fietsoversteken in de Ruisstraat en de Polderstraat. Maar voorlopig gaat hier toch niets veranderen ...

Het steekt duidelijk niet zo nauw als het maar voor fietsers is ... misschien tot daar eens een ongeval gebeurt?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 17-07-2013 18:48:42    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Omdat hier toch niets gaat veranderen volgens de mobiliteitsdienst van de gemeente Temse, heb ik voor de eerste keer gebruik gemaakt van de volgende raad van het Meldpunt Fietspaden:
Citaat:
Mocht u na een maand nog geen bericht hebben ontvangen van de bevoegde wegbeheerder, dan kan u dit melden op het volgende e-mail adres : info-apenstaartje-meldpuntfietspaden.be. Vermeld bij deze boodschap zeker het bovenstaande referentienummer.

Ik heb daar dus op 6 juli 2013 volgende mail naar verzonden:
Citaat:
Geachte,

Na mijn melding met referentie 241B8CBF85 op 6 februari 2013 heb ik dezelfde dag reeds bericht ontvangen van de wegbeheerder, maar de onreglementaire voorrangssituatie wordt niet aangepast.

Mijn melding was:

"Plaats : Provincie : Oost-Vlaanderen
Gemeente : Temse
Straat : Huis ten Halven
Specificatie : Ter hoogte van zijstraat : Ruisstraat en Polderstraat
Omschrijving : Verkeerssignalisatie

De gebruikte signalisatie is niet reglementair of de voorrangssituatie is onduidelijk

Toelichting : Het fietspad langs Huis ten Halven en Burg. Achiel Heymanstraat ligt langs de voorrangsweg gesignaleerd door een verkeersbord B15. Op het kruispunt met de Ruisstraat MOET dat fietspad aangeduid worden met een FIETSPADMARKERING (twee evenwijdige witte onderbroken strepen) en NIET met een FIETSOVERSTEEKPLAATS (blokjes) volgens art.16.1° van de Plaatsingsvoorwaarden. Tevens dienen ook haaientanden aangebracht te worden voor die fietspadmarkering. HETZELFDE doet zich voor in de Polderstraat.
"


Het bericht als antwoord was:

"Beste Van Breuseghem Jozef,

Als reactie op uw melding van een knelpunt voor fietsers (referentie : 241B8CBF85) op volgende locatie :

Huis ten Halven
Temse
Oost-Vlaanderen

Melden we u het volgende :

Beste

onze diensten zullen dit verder bekijken.

mvg
Alex Spiessens
"

En daar blijft het bij...

De huidige toestand is niet conform met artikel 16.1° van de Plaatsingsvoorwaarden (http://www.wegcode.be/wetteksten/secties/mb/mb-111076/873-hs3art16) en is misleidend op gebied van voorrang, zowel voor fietsers als voor automobilisten. De huidige toestand is bovendien uitgevoerd noch volgens de aanbevelingen van het Vademecum Fietsvoorzieningen, hoofdstuk 4.5.2.1, tekening 7, 8 en 9 (http://www.mobielvlaanderen.be/vademecums/vademecumfiets01.php), noch volgens de aanbevelingen van het Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten, hoofdstuk 3.3.3, figuur 31 (http://www.wegenenverkeer.be/documenten/technische-documenten/item/vademecum-veilige-wegen-en-kruispunten.html).

Een fietspad langs een voorrangsweg, dat een ondergeschikte zijstraat oversteekt op minder dan 6 à 10 meter afstand van de voorrangsweg, moet altijd aangeduid worden met de overlangse markering van een fietspad (twee evenwijdige witte onderbroken strepen). Hier is de aanduiding uitgevoerd met de dwarsmarkering van een fietsoversteekplaats (twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten). Vóór de fietsoversteekplaats van de Polderstraat staat zelfs een verkeersbord D9, dat die fietsoversteekplaats aanduidt als een fietspad (zie foto's)!


Met vriendelijke groeten,


Ruisstraat


Polderstraat

We kunnen dit beschouwen als een test, waaruit zal blijken wat het Meldpunt Fietspaden ècht waard is ...

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen op nieuwe host en vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 20:39:45; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 30-07-2013 09:15:15    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Op 29 juli 2013 kreeg ik antwoord van de Vlaamse Overheid, departement Mobiliteit en Openbare Werken:
Citaat:
Geachte heer Van Breuseghem,

Uw opmerking is terecht.

Gezien de betrokken wegen in het beheer van de gemeente zijn, kunnen we als Vlaamse overheid echter niet tegemoet komen aan dit probleem. In deze kunnen we enkel de gemeente nogmaals herinneren aan dit probleem.

Hierbij maken we uw opmerking dan meteen ook over aan de gemeentelijke wegbeheerder met de vraag om hier gepast gevolg aan te geven.


Met vriendelijke groet,

...
Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid
Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Vlaamse Overheid
Koning Albert II laan 20 bus 2 - 1000 Brussel

Dit antwoord is tegelijkertijd verstuurd naar de dienst mobiliteit van de gemeente Temse, maar de Vlaamse Overheid kan enkel maar "herinneren", zelfs al is er een terecht probleem.

Naast de test op de waarde van het Meldpunt Fietspaden, kunnen we dit ook beschouwen als een test, waaruit zal blijken of de gemeente Temse zijn wegen voor fietsers wel wil inrichten volgens de wegcode. Fietsers moeten de wegcode respecteren, maar dan moeten ze daartoe wel de reglementaire mogelijkheid krijgen ...
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 05-11-2013 13:34:33    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

De Fietsersbond organiseert een enquête ter evaluatie van het Meldpunt Fietspaden. Meestal in verband met dit geval heb ik die ook ingevuld, en volgende antwoorden gegeven op de meerkeuzevragen:
Citaat:
1. Ken je het Meldpunt Fietspaden?:
Ja, en ik heb het Meldpunt al minstens één keer gebruikt. Ga verder naar vraag 3
3. Hoe vaak maakte je al gebruik van het Meldpunt Fietspaden?:
Meer dan 5 keer
4. Hoe tevreden ben je in het algemeen over de termijn waarbinnen er een reactie komt op je melding? *:
*Reactie = De wegbeheerder laat je weten dat de melding is ontvangen en dat er een oplossing wordt gezocht.
Matig tevreden
5. Is je antwoord beïnvloed door het feit dat de reactie er soms wel en soms niet, of zeer laattijdig kwam?:
Ja, de reactie was soms kort, soms zeer lang
6. Hoe tevreden ben je in het algemeen over de termijn waarbinnen er een oplossing wordt geboden voor je melding?:
Matig tevreden
7. Hoe tevreden ben je in het algemeen over de kwaliteit van de geboden oplossing?
Eerder niet tevreden
8. Is je antwoord beïnvloed door het feit dat de kwaliteit er soms wel, en soms niet was?:
Ja, de reactie was soms kort, soms zeer lang
9. Mocht het Meldpunt een applicatie voor een smartphone hebben, zou je dan vaker gebruik maken van het Meldpunt?:
Nee
10. Vind je het interessant om te weten of andere fietsers al dezelfde melding deden?:
Jazeker
11. Zou je het interessant vinden om te weten wat de stand van zaken is van je melding? *:
*Bijvoorbeeld: ‘aanvraag is opgenomen in werklijst – datum uitvoering voorjaar 2014’ of ‘aanvraag wordt binnen de eerstvolgende 3 weken uitgevoerd’?
Ja
12. Heb je nog bijkomende opmerkingen? Die kan je hieronder kwijt.:
Het antwoord op vraag 8 is eerder "Ja, de kwaliteit is dikwijls ondermaats".
Het Meldpunt Fietspaden is slechts een doorgeefluik, zonder macht. Zo heb ik al melding gemaakt van ernstige mistoestanden op gebied van signalisatie die in strijd is met de wegcode. De wegbeheerder antwoordt dan wel dadelijk met "onze diensten zullen dit verder bekijken", maar weigert er verder iets aan te doen. Wanneer deze weigering aan het Meldpunt Fietspaden gemeld wordt, dan antwoorden ze dat ze enkel de wegbeheerder kunnen herinneren aan het probleem. Daar schieten we niets mee op.

_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 06-02-2014 11:36:38    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Het is vandaag juist één jaar geleden (klik hier) dat deze mistoestand gemeld is aan het Meldpunt Fietspaden. Het is eveneens één jaar geleden dat ik van de gemeente Temse het antwoord ...
Citaat:
onze diensten zullen dit verder bekijken.
... gekregen heb. Sindsdien heb ik niets officieel meer vernomen en er is nog niets gewijzigd.

Daarom heb ik het college van burgemeester en schepenen een briefje en een mail gestuurd om deze gevaarlijke en onwettige toestand nog eens duidelijk te maken en te vragen in hoeverre het al bekeken is en of er gevolg aan zal gegeven worden. De mail is voorzien van de nodige referenties om alle wetteksten en reglementen op te zoeken. Tevens staan er volgende recente foto's bij als bewijs:

Het is een voorrangsweg.

Het zijn fietsoversteekplaatsen in plaats van fietspaden.

De haaientanden staan voorbij de fietsoversteekplaatsen (die fietspaden moeten zijn).

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 21:48:51; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 06-03-2014 09:19:28    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Ondertussen is het alweer een maand geleden dat het college van burgemeester en schepenen mijn briefje en mijn mail ontvangen heeft. Een antwoord heb ik nog niet gekregen. Ik had het nochtans gevraagd, daarom volgt hier de volledige mail:
Citaat:
Aan: burgemeester + schepenen
CC: Fietsersbond Temse + Meldpunt Fietspaden

Onderwerp: Kruispunt Huis ten Halven / Ruisstraat / Burg. A. Heymanstraat / Polderstraat - Referentie 241B8CBF85

Aan het college van burgemeester en schepenen van Temse.


Geachte burgemeester,
Geachte schepenen,


Onwettige wegmarkeringen op het kruispunt uit onderwerp kunnen een gevaar betekenen voor fietsers en gerechtelijke betwistingen veroorzaken.

De openbare weg Huis ten Halven — Burg. A. Heymanstraat is gesignaleerd door verkeersborden B15, zowel voor de rijbaan als voor het fietspad.

Het betreft dus een voorrangsweg. Volgens het artikel 16.1° van de Plaatsingsvoorwaarden Verkeerstekens is het dan verplicht om het fietspad van die voorrangsweg op het kruispunt aan te duiden met een overlangse markering van een fietspad. In overeenstemming met het artikel 74 van de Wegcode en met het artikel 16.2° van de Plaatsingsvoorwaarden Verkeerstekens moet die aanduiding bestaan uit twee evenwijdige witte onderbroken strepen, van ongeveer 0,15m breedte en ongeveer 1,25m lengte, met tussenafstanden van ongeveer 1,25m.

Zowel over de Ruisstraat als over de Polderstraat is evenwel een markering aangebracht van een oversteekplaats voor fietsers, bestaande uit twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten volgens het artikel 76.4 van de Wegcode.

Volgens het artikel 18.4 van de Plaatsingsvoorwaarden Verkeerstekens is het zelfs verboden om een dergelijke wegmarkering aan te brengen op het kruispunt wanneer de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen dezelfde voorrangsregels moeten naleven als de andere bestuurders.

Het gevaar zit in het verschil tussen de voorrangsregeling voor fietspaden en fietsoversteekplaatsen. Fietsers, die langs de voorrangsweg fietsen, krijgen hier plots en onaangekondigd een fietsoversteekplaats voor de wielen waar ze een fietspad moeten verwachten. Automobilisten zien een fietsoversteekplaats, waar eigenlijk een fietspad zou moeten zijn. Volgens de aangebrachte wegmarkering zouden fietsers voorrang moeten verlenen vóór het oversteken van de Ruisstraat of de Polderstraat, terwijl volgens de wetgeving eigenlijk de bestuurders die uit de Ruisstraat of de Polderstraat komen voorrang moeten verlenen aan de fietsers die de voorrangsweg volgen. Dit laatste is wel aangeduid met een voorrangsbord B1, maar de haaientanden die volgens het artikel 76.2 van de Wegcode de plaats aanduiden waar voorrang moet verleend worden, staan pas voorbij de fietsoversteekplaatsen.

Volgens het Geïllustreerd Reglement van de Wegbeheerder, het Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten en het Vademecum Fietsvoorzieningen mag de wegmarkering van een fietspad langs een voorrangsweg slechts zeer uitzonderlijk vervangen worden door een fietsoversteekplaats, als het fietspad van de voorrangsweg diep moet worden omgelegd in de ondergeschikte weg alvorens die over te steken. Maar de omlegging in de Ruisstraat is ruim onvoldoende volgens deze richtlijnen, en in de Polderstraat is van een omlegging zelfs geen sprake. Bovendien moeten fietsers in dat geval verwittigd worden van de voor hen gewijzigde voorrangsregeling met een verkeersbord B1 of B5 vóór de oversteekplaats voor fietsers.

Volgens de wetgeving, evenals volgens alle richtlijnen, moet de wegmarkering voor fietsers over de Ruisstraat en de Polderstraat bijgevolg bestaan uit twee evenwijdige witte onderbroken strepen, de wegmarkering van een fietspad. Om volledig in orde te zijn moeten ook haaientanden aangebracht worden vóór deze fietspaden voor de bestuurders die uit de Ruisstraat en uit de Polderstraat komen.

Deze gevaarlijke onwettigheid is vorig jaar reeds gemeld via het Meldpunt Fietspaden op 6 februari 2013 (referentie 241B8CBF85), waarop ik van uw diensten antwoord gekregen heb dat ze het verder zullen bekijken. Graag vernam ik hoever het ondertussen al bekeken is en welk gevolg er zal aan gegeven worden.Hoogachtend,

Jozef Van Breuseghem
Secretaris Fietsersbond afdeling Temse
...

Het is eigenlijk niet helemaal juist dat ik nog geen antwoord gekregen heb. Ik heb een antwoordje gekregen van één schepen, kort na het verzenden van de mail:
Citaat:
Beste Jozef,

Ik ontving uw mail in goede orde.

Zoals u weet valt verkeer niet onder mijn bevoegdheid.
U zal dan ook begrijpen dat ik het antwoord over laat aan de "specialisten".

Aangezien de Schepen van Verkeer de mail ook ontving zal ik uw mail doorsturen aan onze politiediensten.

Vriendelijke groeten,

Freddy Verbeke
Schepen

... Misschien is het ook voor die "specialisten" wat te moeilijk om een deftig antwoord te formuleren Knipoog Vraag Ik heb nog wel even geduld Hihi .

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 21:55:56; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 06-04-2014 08:43:26    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Vandaag, 6 april 2014, is het twee maand geleden dat het college van burgemeester en schepenen mijn briefje en mijn mail van hierboven ontvangen heeft. Buiten de ontvangstmelding van schepen Freddy Verbeke, waarmee hij mijn vraag doorstuurde naar de "specialisten" (zijn eigen woorden, klik hier), heb ik nog altijd geen deftig antwoord gekregen, ook niet van die "specialisten". Ondertussen is het al een jaar en twee maand geleden dat deze onwettige en gevaarlijke toestand via het Meldpunt Fietspaden gemeld is aan de gemeente Temse, en dat "hun diensten dit verder zullen bekijken" (klik hier).

Door de komende asfalteringswerken op Huis ten Halven en Cauwerburg (klik hier), zullen omleidingen voorzien worden, die het verkeer langs de Ruisstraat zullen leiden. Het gevaar voor fietsers op het kruispunt Ruisstraat/Huis ten Halven/Burgemeester Achiel Heymanstraat zal er niet op verminderen. Het wordt dus tijd om een klein herinneringsmailtje te sturen naar deze schepen en naar de burgemeester. Binnenkort zal blijken of het nodig is om ook dit mailtje hier te plaatsen ...
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 05-07-2014 07:52:19    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Het kruispunt Huis ten Halven/Ruisstraat wordt heraangelegd!

Totaal onaangekondigd staat dit te lezen op de website van de gemeente Temse:Ongeveer hetzelfde staat te lezen op editietemse en ook in de Gazet van Antwerpen van dit weekend 5-6 juli 2014 staat dit artikel:Zouden ook de betonklinkers in de Ruisstraat vervangen worden door asfalt? En zou dan meteen de onwettige fietsoversteekplaats vervangen worden door een wettige fietspadmarkering? Maandagavond, 7 juli 2014, zullen we dat weten, want dinsdag moet het verkeer weer normaal verlopen.

De onwettige fietsoversteekplaats in de Polderstraat valt evenwel buiten de werfzone. Blijft hier de onwettigheid bestaan?
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 08-07-2014 06:52:50    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

Het is nu dinsdag 8 juli, half zeven 's morgens, en de werken zijn blijkbaar toch nog niet helemaal klaar. De betonklinkers in de Ruisstraat en de Polderstraat zijn niet vervangen door asfalt, maar de witte klinkers die een "fietsoversteekplaats" aanduidden in de Ruisstraat zijn anders aangelegd, zodat ze nu de "twee evenwijdige witte onderbroken strepen" vormen die een fietspad aanduiden.Hiermee is dat toch al in orde gebracht en geeft de gemeente Temse uiteindelijk toe dat dit een foutieve, onreglementaire wegmarkering was! Als nu ook nog haaientanden vóór deze fietspadmarkering aangebracht worden, dan is het hier helemaal in orde.

In de Polderstraat is de toestand nog altijd ongewijzigd, dus nog altijd niet in overeenstemming met de wegcode en de plaatsingsvoorwaarden.Maar de werken zijn nog bezig, dus we wachten nog wat af. Het zou nogal zeer tegenstrijdig zijn, om ook van deze "fietsoversteekplaats" geen fietspad te maken, maar in Temse mag je alles verwachten!

Door het asfalteren van dit gedeelte van de rijbaan van Huis ten Halven en van de Burgemeester Achiel Heymanstraat, zijn nu ook de drie totaal onnodige fietsoversteekplaatsen verdwenen, evenals het zebrapad (dat wel nuttig is).Het zebrapad zal wel opnieuw aangebracht worden, maar zullen ook die overbodige fietsoversteekplaatsen herschilderd worden?

Ik kom hier nog wel eens kijken!

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 22:00:12; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 08-07-2014 19:07:51    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

's Avonds was ook het fietspad aan de Polderstraat wettig in orde gebracht, zoals het moet volgens de wegcode en de plaatsingsvoorwaarden.Eenzelfde opmerking hier, voor het aanbrengen van bijkomende haaientanden vóór de fietspadmarkering. Dat is niet echt verplicht, omdat aan een fietspad altijd voorrang moet verleend worden als het langs een voorrangsweg ligt, maar voor de duidellijkheid kan het zeker geen kwaad, aangezien er ook haaientanden voorbij het fietspad staan, vlak tegen de rijbaan van de voorrangsweg.

De schilderwerken moeten evenwel nog uitgevoerd worden, dus dat kan nog in orde komen ... hoop ik.

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.


Laatst aangepast door Jozef Van Breuseghem op 15-12-2015 22:01:51; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken

Jozef Van Breuseghem


Site Admin


Geregistreerd op: 10 Jan 2009
Berichten: 4995
Woonplaats: Temse

     
Bericht Geplaatst: 17-07-2014 16:57:16    Onderwerp:
 Reageren met citaat  

De schilderwerken zijn uitgevoerd, en er zijn nu inderdaad ook haaientanden aangebracht vóór de fietspadmarkeringen in de Ruisstraat ...

... en in de Polderstraat.

Dat is dus in orde Goed zo! . Het is nu duidelijk gemaakt dat twee keer voorrang moet verleend worden: eens aan het fietspad en eens aan de rijbaan.

Tegelijkertijd zijn ook de drie totaal onnodige fietsoversteekplaatsen over de voorrangsweg herschilderd, maar daarover hebben we het later nog wel eens in een ander topic Hihi . We zijn al blij dat eindelijk deze onwettige en gevaarlijke toestand na jaren verholpen is.

(Aanpassing op 15-12-2015: Afbeeldingen vergrootbaar gemaakt.)
_________________
Queen:
I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
I want to ride my bicycle, I want to ride it where I like.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken


Berichten van afgelopen:   

    -> Tielrode - Huis ten Halven

Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren
 


 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Pagina 1 van 1
Tijden zijn in GMT + 1 uur

Ga naar:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum

This contents of this page are in no way endorsed by the Mozilla Foundation
Mozilla_Firefox theme created by Plastikaa © 2005